13.08.2021

81 İlin Teknik Personeline Pardus Eğitimi Semineri Verildi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan bilgisayarların yerli ve milli işletim sistemi Pardus’a geçiş iş ve işlemlerinin tamamlanması süreciyle ilgili "Uygulamalı Pardus Majör Güncellemesi Eğitimi" semineri gerçekleştirildi.

Pardus işletim sisteminin sağlıklı bir şekilde kurulum ve güncellemelerin yapılması ve teknik personelce kurulum sırasında karşılaşılan sorunların birebir çözümüne katkı sunması amacıyla Rize Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğünde 81 ilin teknik personeline 5 gün süreli eğitim semineri verildi.

Seminerde, Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Köse, “Ülkemizde gerek bilişim güvenliğini artırmak, gerekse yurt dışına transfer edilen lisans maliyetlerini asgariye indirmek için TÜBİTAK tarafından geliştirilen, milli ve açık kaynak kodlu Pardus gibi yazılımlara göç edilmesi hususu devlet politikası olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında 2019 yılı Eylül ayından itibaren Pardus işletim sistemi kullanılmaya başlanmış, taşra teşkilatımızda 2021 Mart ayı sonu itibarı ile 10 bin bilgisayar tamamen Pardus işletim sistemine geçmiştir.” ifadelerini kullanarak bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

Proje Yöneticisi Cihat Türkeli konuşmasında, Windows’tan Pardus’a geçiş süreciyle ilgili katılımcıları bilgilendirirken, bu sistem sayesinde bilişim alanındaki dışa bağımlılığın azalacağını, milli kaynakların yurt içinde kalacağını ve siber güvenlik sorunlarının bertaraf edileceğini ifade etti.

5 gün süren seminerde; yerli ve milli imkânlarımızın güçlendirilmesine katkı sunan teknik ekip tarafından, başlangıcından bu güne kadar geliştirilen açık kaynak kodlu uygulamalar hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Seminer sonunda katılımcı teknik personelin soruları cevaplandırıldı.

Öte yandan Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Köse’nin başkanlığında; İl Müftüsü, 11 İlçe Müftüsü, Şube Müdürleri ve Şeflerin katılımıyla süreçle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

İl Müftüsü Naci Çakmakçı, seminer için ilimizi teşrif eden Bilgi İşlem Daire Başkanı İbrahim Köse’ye ve Proje Yöneticisi Cihat Türkeli’ye hat yazılı tablo hediye ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.