24.03.2018

Bir Milletin Yeniden Dirilişi Destanlaşan Çanakkale

Müftülüğümüzce düzenlenen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma etkinlikleri, “Bir Milletin Yeniden Dirilişi Destanlaşan Çanakkale” konulu konferansla tamamlandı.

23.03.2018 Cuma günü İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde Müftülüğümüzce gerçekleştirilen programda, Kişisel Gelişim Uzmanı-Tarihçi-Yazar Mustafa Turan tarafından “Bir Milletin Yeniden Dirilişi Destanlaşan Çanakkale” konulu konferans verildi.

Abdulgafur Kart Kur’an Kursu Öğreticisi Mustafa Yılmaz tarafından okunan Kur’an-ı Kerimle başlayan programda İl Müftümüz İsmail Yalçın açılış konuşması gerçekleştirdi. Müftü Yalçın davetlileri selamlarken, programdan istifade edilmesi temennisinde bulundu.

Programda din görevlilerimiz tarafından Çanakkale vurgusu yapılan ilahi ve kaside okundu.

Kişisel Gelişim Uzmanı-Tarihçi-Yazar Mustafa Turan tarihimizde birçok zafer olduğunu, fakat Çanakkale Zaferi’nin çok başka bir yere sahip olduğunu belirterek, kendi yaşından fazla Çanakkale’ye gittiğini ifade etti.

Tarihçi-Yazar Mustafa Turan konuşmasında, günümüz gençlerine çağrıda bulunarak Çanakkale destanının gelecek nesillere aktarılması konusunda uyarılarda bulundu.

Çanakkale’deki şehitliklerin bulunduğu alanı ziyaret ettiğinde gençlerin hayasızca tutumlarına şahit olduğunu anlatan Turan, “Her Çanakkale’ye gidişimde, oradan ayrılırken kalbimin cız ettiğini hissederdim. Akif ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, Düşün altında binlerce kefensiz yatanı, Sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı’ derken, Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin pek çoğu, bu mısralarda ifadesini bulan şuur ve bilinçten uzak bir vaziyette, özellikle kızlı-erkekli gençlerin fıkırdaşarak, sanki bir turistik gezi yapar gibi şehitlikleri dolaştıklarını, hatta oralara aşk sloganı yazacak kadar, meselenin özünden habersiz gezdiklerini üzülerek müşahede etmişimdir. Eğer bu davranış cehaletten değilse, gaflet ve dalalettendir diye iç çekmişimdir” diye konuştu.

Çanakkale zaferinin deniz ve kara boyutlarına değinen Turan, Çanakkale’nin yüksek ruhunu anlayabilmek için Çanakkale’yi iyi tanımak, iyi bilmek lazım, dedi.

Çanakkale savaşına gönüllü giden on beşliler, nene hatunlar, Şerife bacılar, Seyit onbaşıların kahramanlıklarından da söz eden Turan, onlar gibi vatan sevdalısı, gerektiğinde gözünü kırpmadan cepheye koşan evlatlar yetiştirmeliyiz, dedi.

Çanakkale izlenimlerini anlatan Mustafa Turan, katılımcıları Çanakkale savaşları ile buluşturarak duyguları en üst seviyede hissettirdi.

Çanakkale Zaferinin gerek bizim tarihimizde gerekse dünya tarihinde çok önemli bir yeri olduğuna işaret eden Tarihçi Yazar Mustafa Turan, "Çanakkale'nin yaşanılması ve yaşatılması lazımdır. Yaşamadan yaşatılamaz. Hissetmeden hissettirilemez. Bu vatan bize emanet, mukaddesler bize emanettir. Ecdadımızın emanetlerine sahip çıkarak böylesi yüce zaferlerini nesillere anlatmazsak büyük vebal olur" dedi.

Katılımcıların ilgiyle dinlediği ve teveccüh gösterdiği programın sonunda yazar, kitaplarını imzaladı.