23.11.2023

Rize’de "Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması" konulu panel düzenlendi

Rize Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen panele; Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet İşleri Uzmanı Ahmet Aslantaş ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Cemile Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörlüğünü gerçekleştiren İl Müftüsü Naci Çakmakçı, açılış konuşmasında ailenin önemine vurgu yaparak programın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Diyanet İşleri Uzmanı Ahmet Aslantaş, “Şiddetin Önlenmesinde Dinî Referanslar” konulu sunumunda şiddet, öfke ve merhamet kavramlarını açıklayarak aile içerisinde şiddetin asla yer almaması gerektiğini, şiddetin çözümünün merhamet olduğunu söyledi.

Aslantaş konuşmasında, “Evlilik, omuzlara yük değil, gözlere ışıltı olmalı. İnsan, hayat arkadaşını rakibi değil refiki görmeli. Kadının, nikâhla erkeğin “mülkiyetine girmiş” biri değil, ona “emanet edilmiş” bir can olduğu unutulmamalı. Şiddet ne şekilde olursa olsun bir kadının kendini yalnız, çaresiz, yetersiz ve değersiz hissetmesine, özgüveninin zedelenmesine, utanç duymasına, sağlığının bozulup yaşama sevincini yitirmesine sebep olur. Onarılmaz yaralar açmamak için problemlere çözüm odaklı yaklaşılmalı, eşe şefkatle, merhametle davranılmalıdır. Kadın da eşine yönelik maddi, manevi ve psikolojik şiddetten kaçınmalıdır. Eşler dostluk ve samimiyet içerisinde sorunlarını çözmelidir. Birlikte çıktıkları hayat yolculuğunda omuz omuza vererek huzurla yürümelidirler. İnsan değerlidir. Kadın, erkek, çocuk, yaşlı değerlidir. Aile içinde yaş ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin bütün bireylerin saygın olduğu ve dokunulmazlık hakkına sahip bulunduğu unutulmamalıdır. İnsan onurunu zedeleyen, itibarını sarsan, hatta canına kasteden şiddetin her türlüsü dinen, hukuken, ahlaken suçtur ve kul hakkı ihlalidir. Peygamber Efendimiz buyurur ki, “Müslüman, elinden ve dilinden diğer Müslümanların zarar görmediği kimsedir.” Sevgi ve merhameti ilke edinen aile fertleri, karşısındakinin en az kendisi kadar değerli olduğunu fark ederek “Sizden biriniz kendisi için istediğini mümin kardeşi için de istemedikçe iman etmiş olmaz” hadisinde buyrulduğu üzere empati geliştirerek davranışlarına yön vermelidir. Üzerimizde en çok hakkı bulunan kişiler,  bize en çok emeği geçen, sevinçte ve kederde yanımızda olan aile fertlerimizdir. Maalesef farkında olmadan kırdığımız, üzdüğümüz ve helallik almayı ihmal ettiğimiz kişiler de onlardır. Birbirlerine karşı sevgi, şefkat, merhamet ve adaleti kuşandığında, birbirlerine ihsan ve hoşgörü ile davrandığında, karşılıklı haklar ve sorumluluklar yerine getirildiğinde, ailede, toplumda huzur ve güven ortamı sağlanacak, dünya insan onuruna yakışır, yaşanılır bir yer olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Cemile Yılmaz ise “Şiddetle Mücadelede Kurumsal Uygulamalar” konusunu ele alarak “Şiddetin etkileri, kadına yönelik şiddetle mücadelede yasal, ulusal ve uluslararası düzenlemeler, kurumsal mekanizmalar, şiddet önleme ve izleme merkezleri” hususlarına değindi.

Şiddetle Mücadelede yetkili tüm kuruluşlar ile uygulayıcı konumdaki görevlilerin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bu alanda başarıya ulaşmak için medya desteği, kamuoyu farkındalığı ve toplumsal duyarlılığın önemine dikkat çekti.

Yılmaz Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koruyucu ve önleyici tedbirler kapsamındaki çalışma ve projelerine de değinerek “ALO 183 Sosyal Destek Hattı”, “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)”, ve “Kadın Destek (KADES)” uygulamasını tanıttı.