29.05.2020

Uzun Bir Aradan Sonra Rize’de Sosyal Mesafe Kurallarına Uyularak Cuma Namazı Kılındı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında camilerde toplu ibadetin kısıtlanmasının ardından, normalleşme süreci kapsamında 29 Mayıs Cuma günü ilk cuma namazı kılındı.

Tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede normalleşme süreci kapsamında gerekli tedbirler alınarak müftülüklerce belirlenen yerlerde iki buçuk ay üzerine sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde Cuma namazı kılındı.

Bu kapsamda, Rize merkez, belde, mahalle ve köylerinde 138, ilçelerde ise 306 olmak üzere toplam 444 açık alanda yer tespiti yapıldı ve bu alanlarda gerekli tedbirler alınarak sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde Cuma namazı eda edildi.

Rize il genelinde belirlenen tüm yerlerde olduğu gibi, Merkez’de de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yoğun bir katılımla Cuma namazı kılındı. İl Müftüsü Naci Çakmakçı burada hutbe irad etti ve Cuma namazı kıldırdı. Alınan tedbirler kapsamında vatandaşlar maske takarak kendilerinin getirdiği seccadelerde namaz kıldı. Rize Valiliği Vefa Sosyal Destek Grubu ekiplerince seccadesi olmayanlara seccade, maskesi olmayanlara ise maske dağıtıldı.

Sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleşen Cuma namazı, belirlenen alanların yanı sıra yağmurlu olan bölgelerde cami içinde kılındı.

Yoğun katılımın olduğu namazda vatandaşlar tekrar Cuma namazı kılabilmenin sevincini yaşadı.

Huşu içinde kılınan namazın ardından konuşan Rize Valisi Kemal Çeber, “Cuma namazına duyulan özlemi namazımızı eda ederken bir kez daha anladım. Rabbim inşallah bu salgın illetinden bir an önce bizleri kurtarır da bizler de tekrar omuz omuza namazlarımızı kılabiliriz.” dedi.

Cuma namazına Vali Kemal Çeber’in yanı sıra Rize Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammet Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Öte yandan Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ülke genelinde bin üç şubede şükür ifadesi olarak kurbanlar kesildi. Türkiye Diyanet Vakfı Rize İl ve İlçe Şubeleri tarafından kesilen şükür kurbanlarının etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.