19.03.2019

Çanakkale Zaferi İman ve Azmin Zaferidir

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü etkinlikleri kapsamında İl Müftülüğümüz tarafından İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde konferans düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Gümüş’ün verdiği "Çanakkale Ruhu" konulu konferansa ilgi oldukça yoğundu.

Prof. Dr. Nebi Gümüş konferansında, “Çanakkale ruhu, bu milletin bizlere anlattığı, aktardığı ve yaşadığı bir oluşumdur. O öyle bir ruhtur ki 'Ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim' diyenlerin ruhudur. Çanakkale zaferi azmin zaferdir. Şehadet mertebesine ulaşmanın, Cennete kavuşmanın arzusudur. Bu zaferle esaretin zinciri kırılmıştır. Düşman askeri Çanakkale boğazında saatlerce Mehmetçiğimizin tabyalarını bombaladı. Savaşa hazırlıksız girdik. Savaş esnasında ordu kurduk. Resmi rakamlara göre 250 bin şehit verdik. Çanakkale savaşı orantısız bir güç savaşı olmasına rağmen iman ve azim sayesinde bu savaşı zaferle sonuçlandırdık. İşte bu ruhu idrak edebilmemiz için Kur’an ahlakını kendimize düstur edinmeliyiz, şeklinde konuştu.

Günümüz İslam dünyasında yaşanan olaylara da değinen Gümüş, Müslümanın hiçbir zaman tuzağa düşmeyecek derecede uyanık olması gerektiğine dikkat çekti. Gümüş, ‘Anasından Hasan Çavuş’a Mektup’ hikayesini anlatarak katılımcılara ve gençlere Çanakkale ruhunu yaşattı.

Konferansta, geçtiğimiz hafta lise öğrencileri arasında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirini ezbere okuma yarışmasında birinci olan Rize Şehit Onur Kılıç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sümeyye Atabay şiirini seslendirdi.

Ayrıca 2018 yılı Mevlid-i Nebi Bilgi Yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri taktim edildi.

Program sonunda İl Müftü Vekilimiz Abdullah Köseoğlu tarafından konuşmacı Prof. Dr. Nebi Gümüş’e plaket takdiminde bulundu.