28.05.2020

İlçe Müftülüğü

İkizdere'de Cuma Namazı Kılınacak Yerler Belirlendi

Uygulanacak Tedbirler Gözden Geçirildi

Yeni Koronavirüs' ün (Kovid-19) ülkemizde yayılmasına engel olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından 16 Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemiz genelindeki bütün cami ve mescitlerde cemaatle vakit namazları ve Cuma namazlarının kılınmasına ara verilmişti.

Son günlerde salgının yayılma hızının düşmesi ve etkilerinin azalması gibi olumlu gelişmeler neticesinde milletimizin dini ve manevi hayatında önemli bir yere sahip olan cami ve mescitlerimizde 29 Mayıs 2020 Cuma günü cuma namazı ile birlikte her gün öğle ve ikindi namazları camilerimizde, aşağıdaki tedbirler alınarak cemaatle kılınmaya başlanacaktır.

Bu bağlamda İlçemizde Cuma namazı kılınacak camiler/açık alanlar, İlçe Kaymakamımız sayın Cafer KAYMAKÇI' yla İlçe Müftüsü Hikmet BEKTAŞ'ın yaptığı istişare toplantısında tespit edildi. Söz konusu cami ve alanlarda, İçişleri Bakanlığının Genelgesi ve Rize İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı muvacehesinde alınacak tedbirler gözden geçirildi. Bu tedbirler kapsamında;

1- Kronik hastalığı olanlar, 65 yaş üzerinde bulunan büyüklerimiz, 20 yaş altı kardeşlerimiz ve hastalık belirtisi taşıyanlar, namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir.

2- Cuma Namazları İkizdere İlçe Merkezinde, İkizdere Nurhan ve Hasan Ekşi Kültür Merkezinin yanında bulunan Halı Sahada kılınacaktır.Tespit edilen Mahalle ve Köy camilerimizde ise cami bahçelerinde/avlularında kılınacaktır.

3- Camiye gelecek olan vatandaşlarımız abdestlerini evlerinde alarak camiye geleceklerdir.

4- Vatandaşlarımız seccadeleriyle birlikte camiye iştirak edeceklerdir.

5- Cami içinde işaretle belirlenmiş yerlere, seccadelerini sereceklerdir.

6- Camiye gelirken maskelerini mutlaka takacaklardır.

7- Cami ve mescitlerde güvenli mesafe kuralına uygun olarak saf tutulacaktır. Bu çerçevede kişiler arasındaki mesafe her yönden en az 1,5 metre olacaktır. Görevlilerimizin her konudaki yönlendirmelerine uyulması önem arz etmektedir.

8- Cuma Namazı kılmak için belirlenen açık alanların namaz öncesi ve sonrası, İlçe Belediyesiyle işbirliği içerisinde temizlenmesi/dezenfekte edilmesi sağlanacaktır.

9- Cami ve mescitlerde sadece öğle (Cuma namazı dâhil) ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.

10- Cuma namazları kesinlikle cami avlusunda/bahçesinde açık alanda kılınacaktır. Cuma vaktinde camilerin iç alanları kapalı tutulacaktır.

11- Camilerde Vaaz yapılmayacaktır. Hutbede hiçbir ekleme ve çıkarma olmayacaktır.

12- Giriş ve çıkışlarda hiç kimseyle temasta bulunulmaması musafaha, tokalaşma, kucaklaşma yapılmaması, gruplar halinde toplanılmaması önem arz etmektedir.

13- Camilerimizde rahle, tespih, ayakkabı çekeceği vb. ortak kullanılan materyal ve malzemeler bulundurulmayacaktır.

14- Klimalar çalıştırılmayacaktır.

15- Günlük düzenli olarak her türlü temizliğe ve havalandırmaya dikkat edilecektir.

Kurallara uyalım, Sağlığımızı koruyalım. Halkımıza saygı ile duyurulur.

CUMA NAMAZI KILINACAK CAMİ VE YERLERİN İSİM LİSTESİ

1.

İkizdere Nurhan ve Hasan Ekşi Kültür Merkezi Yanındaki Halı Saha ( İlçe Merkezi)

2.