14.05.2019

İyilik Ekseninde Aile

Rize Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından Aile Haftası münasebetiyle  “İyilik Ekseninde Aile” konulu konferans düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda İl Müftü Yardımcımız Naci Çakmakçı selamlama konuşması gerçekleştirerek konferansın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kumaş’ın konuşmacı olarak katıldığı programa din görevlilerimiz ve vatandaşlar iştirak etti.

Doç. Dr. Ali Kumaş konferansında; toplumun temelini oluşturan ailenin önemine vurgu yaparak aile içindeki problemlere ve çözüm önerilerine değindi.

Kumaş, son zamanlarda boşanma sayılarının arttığını, evlenme sayılarının ise azaldığını ifade ederek 2017 yılında 128 bin olan boşanma sayısının 2018 yılında 143 bin’e yükseldiğini, 2017 yılında 569 bin olan evlenme sayısının ise 2018 yılında 553 bin’e gerilediğini söyledi. Toplumda suça karışmış insanların büyük oranını boşanmış ailelerin ya da problemli ailelerin çocuklarının oluşturduğunu ifade eden Kumaş, dinimizin alanını daraltarak hayatımızdan uzaklaştırdığımız için bu problemlerle karşı karşıya kalıyoruz, dedi.

Aile içindeki problemlere çözüm önerileri sunan Kumaş, fıkhın “ibadet, muamelat, suç ve ceza” olmak üzere 3’e ayrıldığını belirtti. Kumaş, ibadetini tam anlamıyla yapan insanın ruhunu arındırarak kamil bir insan olacağını ve muamelatının da iyi olacağını, dolayısıyla muamelatı iyi olan insanın da suç işlemeyeceğini ve cezaya da gerek kalmayacağını ifade ederek ibadetin önemine dikkat çekti.

Kumaş, ‘hakemlik sistemi, evlenecek gençlere seminer ve temel değerlerin korunması’ gibi önemli hususların uygulamaya geçirilmesi durumunda problemlerin çözümünün daha da kolaylaşacağını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Program sonunda Doç. Dr. Ali Kumaş’a İl Müftü Yardımcımız Naci Çakmakçı tarafından ‘Elif’ yazılı tablo hediye edildi.