19.03.2018

İl Müftümüz İsmail Yalçın’ın Üç Aylar ve Regaib Kandili Mesajı

Üç aylar ismiyle şöhret bulan, kalplerimizin ve gönüllerimizin manevi doyum mevsimi olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Müslümanlar olarak Hakk’ın rahmet, bereket ve mağfiretine olan iştiyakımızı zirve noktaya taşıyıp huzur iklimine doğru seyahat ettiğimiz müstesna zaman dilimleridir.

19 Mart 2018 Pazartesi günü itibariyle mübarek üç aylara kavuşmanın sevincini yaşarken, önümüzdeki Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece ise “bol sevap, mükâfat ve fazilet” anlamına gelen Regaib gecesini idrak etmenin mutluluğunu tadacağız.

Arzularına gem vuramayan, isteklerini dizginleyemeyen ve hırslarını terbiye edemeyen günümüz insanı için bu kutlu mevsimin habercisi Regaib gecesi, yaptığımız işlerde ne kadar Allah’ın rızasını aradığımızı sorgulamamız açısından büyük bir fırsattır. Unutulmamalıdır ki gem vuramadığı arzular, dizginleyemediği istekler, frenleyemediği tutkular, söz geçiremediği şehvet, heva ve hevesler, terbiye edemediği nefis, Rabb'ine yöneltemediği rağbet ve regaib, insanoğlunun en büyük sorunudur.

Mübarek üç aylık zaman dilimi, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v) 'Recep ayı Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır' buyurduğu; Allah’ın rahmetine, Peygamberin şefkat ve hoşgörüsüne ve ümmeti kurtuluşa çağıran bir zaman dilimidir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), üç aylara ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” şeklinde duada bulunurdu. Bizler de bu değerli zaman diliminden azamî ölçüde istifade etmenin ve kandil gecelerinin aydınlığında bereketli bir mevsim geçirmenin gayreti içerisinde olalım.

Bu aylarda kalbimizi her türlü kin, nefret ve intikam duygularından arındıralım ki gönlümüz huzura ersin. Yüreklerimizi iman, ilim, hikmet ve hakikat nuruyla aydınlatalım ki kalplerimiz feraha kavuşsun. İmanımız sahih, amelimiz salih olsun ki kurtuluşa erelim. Ahdimizi yenileyelim ki misakımızı kuvvetlendirmiş, Allah’a verdiğimiz sözü tutmuş olalım. O'nun lütfuyla kardeş olalım ki Rabb'imiz bizden hoşnut ve razı olsun.

Bu üç aylık zaman dilimini en iyi şekilde değerlendirerek; kendimizi, Kur’an’ın insanlığa hidayet olarak gönderildiği, bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesine ve bu gecenin içinde bulunduğu on bir ayın sultanı Ramazan’a hazırlayalım.

Bu vesile ile tüm din görevlilerimizin, Rizeli kardeşlerimizin ve bütün islam âleminin üç aylarını ve Regaip Kandilini tebrik eder, insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakmasını ve bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olmasını Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ederim.

İsmail YALÇIN
İl Müftüsü