19.07.2017

Rize Müftülüğünden 15 Temmuz Paneli

Rize Müftülüğü tarafından “15 Temmuz Din ve Değerlerimiz” konulu panel düzenlendi.

18 Temmuz 2017 Salı günü Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele; yönetici olarak İl Müftümüz İsmail Yalçın, Panelist olarak ise Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hasan Ayık ve Yrd. Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit katıldı.

Protokolün yanında, din görevlilerimiz, şehit aileleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmasında İl Müftümüz İsmail Yalçın, “tarihinin en ağır imtihanlarından birini yaşayan ülkemiz, geçtiğimiz sene 15 Temmuz gecesi hayâsız bir akına maruz kalmış, Allah’ın inayeti, idarecilerimizin dirayeti, aziz milletimizin cesareti ve kahraman silahlı güçlerimizin üstün gayretleriyle bu büyük tehlike bertaraf edilmiştir” dedi.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, “din istismarı üzerinden yürüyen terörist faaliyetlerin yeni meseleler olmadığını, tarihte bunların küçük küçük örnekleri olduğunu ifade ederek karşılaştığımız bu projenin Yahudilerin uzun emellere dayalı özene bezene işledikleri 40-50 yıllık bir proje olduğunu söyledi. Bu projenin bizi bu kadar etkilemesi bazı ihmal ve zaaflarımızdan kaynaklandığını dile getiren Şen, zamanında Kur’an ve Sünneti rehber alsaydık, yeterli sorgulamayı yapsaydık biz bu tuzağa düşmeyecektik, dedi. Dini değerlerimizi doğru kaynaktan öğrenir ve çocuklarımızın eğitimini doğru kurumlarda gerçekleştirirsek bu sıkıntıların ortadan kalkacağının açık bir gerçek olduğunu sözlerine ekleyen Vali Yardımcısı Şen, 15 Temmuz şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek sözlerini tamamladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından panele geçildi.

İlk olarak Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit, İslâm’ın ortaya koyduğu milli ve manevi değerlerden söz ederek özgürlük, vatan, millet, bayrak, ezan, sala, şehitlik kavramlarını açıkladı.

Fetö hareketi tarafından kurumlarımızın, bağımsızlığımızın ve milli/manevi değerlerimizin hedef alındığını ifade eden Kızılgeçit, fakir ve gariban Anadolu çocuklarının gururlarını okşamak suretiyle onları kandırmayı başarmıştır, dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ayık ise, “milli ve manevi değerlerimizin istismarı nasıl olmuş, bir Müslümanın bu istismara karşı duruşu nasıl olmalıdır” sorusunu cevaplandırarak Yahudi ve Hristiyanların tutumundan, onların Allah inancı ile Müslümanların Allah inancı arasındaki farktan söz etti.

Ayık, inandığımız Allah’ı, mensubu olduğumuz İslam dinin iyi tanımamız, değerlerimizi iyi bilmemiz lazım. Değerlerimizden uzak durursak Fetö örneğinde olduğu gibi insanları kutsamış olur, dini hareket görünümü altında terör örgütlerine destek vermiş oluruz, dedi.

Akıl, kalp ve zevk olmak üzere Müslümanın üç temel yeteneğinin olduğunu vurgulayan Ayık, hiç kimsenin kutsal olmadığını, insanın, akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim yeteneklerine sahip olduğu sürece mükemmel insan olabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Hasan Ayık, “Müslüman bir delikten iki kez sokulmaz, çok çok deliklerden ısırıldık” ifadeleriyle bunun son olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.

Soru-cevap bölümüyle sona eren programda konuşmacılara Kur’an-ı Kerim ve bayrak hediye edildi.