30.04.2018

İl Müftümüz İsmail Yalçın’ın Berat Kandili Mesajı

Dinî geleneğimizde af, merhamet ve mağfiret vesilesi olarak kabul edilen mübarek Berat gecesini, Cenâb-ı Hakk’ın lütuf ve inayetiyle, hep birlikte bugün (30.04.2018) idrak etmiş olacağız.

Rahmeti her şeyi kuşatan, merhameti gazabının önüne geçen, kullarına bir annenin evladına olan şefkatinden daha fazla müşfik davranan Yüce Rabbimiz, insanları Cehennemden uzaklaştırmak için tövbe müessesesi tesis etmiştir. Bu müessesenin daha çok etkili olması için de rahmet kapılarını diğer zamanlardan farklı olarak ardına kadar açtığı mukaddes zaman ve mekânlar yaratmıştır. Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat Gecesi de bu değerli zamanlardan bir tanesidir.

Beratın ilk şartı, kimlerden ve nelerden uzak duracağımızı; kimlere ve nelere yakın olacağımızı bilmektir. Bu itibarla Berat, ruhumuza ağır gelen her türlü keder ve sıkıntıdan, insanı inciten hata ve günahtan, insana yakışmayan söz, tutum ve davranıştan “berat etmek” için eşsiz bir fırsattır.

Berat, nurlu gölgesi üzerimize düşmeye başlayan Ramazan ayına bizi hazırlayan; diri bir zihin ve berrak bir gönülle aşama aşama kemale ulaştıran Rabbimizle, taat ve itaat zemininde buluşturan bir yakınlaşmadır.

Bu gece, bilerek veya bilmeyerek işlenen hata ve günahlara tövbe ederek, günahların kalplerde bıraktığı kirlerden temizlenme gecesidir.

Bu gece, Cenab-ı Allah'ın kendisinden bağışlanma dileyenleri affedeceği ve samimiyetle yapılan duaları kabul edeceği müjdelenen bir gecedir.

Yüce Mevla’mız, günah yüklerinden arınmış; suçlarından berat etmiş; hayra anahtar, şerre kilit olmaya azmetmiş; yüreğini imana açmış, ömrünü salih amellere adamış ümmetler olarak Ramazan’a ulaşmamızı nasip eylesin.

Yapacağımız ibadet ve duaların bizleri ümmet olma yolunda istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, Ramazan ayına, günah yüklerimizden arınmış gönüllerle, berat etmiş olarak girebilmeyi Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

İsmail YALÇIN

İl Müftüsü