11.09.2016

İl Müftümüz İsmail Yalçın'ın Kurban Bayramı Mesajı

“Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (sorumluluk bilinciniz) ulaşır”(Hac 22/37) ayetiyle sorumluluğumuzun bilincini bizlere hatırlatan Yüce Mevla’mızın ikram etmiş olduğu, Kurban Bayramına ulaşmış bulunmaktayız.

Kurban; imani bilince ulaşmada mihenk taşıdır. Kurban, Allah’a teslimiyetin, sadakatin, kulluğun zirvesinin en güzel örneğidir. Kurban, Yüce Rabbimize yakınlaşmanın, sorumluluk bilincine ulaşmayla mümkün olabileceğini bilmektir. Kurban; kan ağlayan İslam dünyasına, feryat eden analara, yetim bebelere, kimsesiz yaşlılara, mazlum ninelere ve çaresiz babalara medet olma çabasının adıdır. Kurban; Allah’a yakınlaşmanın kan akıtmakla değil, tüm mü’minleri sevmekten ve insanlık için katma değer üretmekten geçtiği bilincine sahip olmaktır.

Allah için kesilen kurban ibadetinde pek çok hikmet gözetilmekle birlikte muhtaç insanların et ve gıda ihtiyacının karşılanması onun hikmetlerindedir.

Ayrıca Kurban, malını Allah rızası için harcama ve başkalarıyla paylaşma bilincini geliştirmektedir. Varlıklı olanlarla ihtiyaç sahiplerinin yaklaşmasına vesile olmaktadır. Bu yakınlığı, anne ve babalarımızı ihmal ederek, konu komşuyu göz ardı ederek, ahde vefayı unutarak, sorumluluk sahibi olduğumuz insanlara karşı hak ve adaletten ayrılarak sağlamak hiçbir şekilde mümkün değildir. Dolayısıyla Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları değil, yakın olsun uzak olsun yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırmaktadır.

Bu duygularla başta milletimiz olmak üzere, bütün İslam âleminin Kurban Bayramını tebrik eder, Allah katında kurbanlarımızın makbul olmasını, bayramın getirdiği kardeşlik, dayanışma ve kaynaşma ruhu ile tüm dünyanın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ederim.

İsmail YALÇIN

İl Müftüsü