03.10.2018

Camiler Vatan Savunmasının Yapıldığı Yerlerdir

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de konferans, Kur’an ziyafeti, tv programları, sabah namazı programları, öğrenci ikramı, hasta ziyareti vb. gibi çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Rize Müftülüğü tarafından organize edilen konferansa katılan Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı, eski Rize Müftüsü İlyas Serenli, ‘Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ konusu ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Vekili Ahmet İshak Demir, Rize İl Müftüsü İsmail Yalçın, Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin, Emekli İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, İlçe Müftüleri, din görevlileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilâvetiyle başlayan programda İl Müftüsü İsmail Yalçın, tüm din görevlilerinin Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nı tebrik ederken dünya Müslümanlarının içinde bulunduğu durumdan söz etti. Akan kan ve gözyaşının dinmesi için ‘davaya sahip çıkmalı, dert sahibi olmalı ve cihat ruhuyla daha da çok çalışmalıyız’ dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İlyas Serenli konferansında, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın önemine değinerek camilerin İslam medeniyetinin merkezi, hayatımızın en önemli genleri, bulunduğumuz yerlerin tapu senedi ve vatan savunmasının yapıldığı yerlerdir, dedi.

Serenli konuşmasına şöyle devam etti: Âl-i İmrân sûresinin 96. ayetinde buyurulduğu gibi yeryüzündeki ilk bina bir mescittir yani Kabe’dir. Peygamber Efendimiz (sav)’de Medine’ye hicret ettiğinde yaptığı ilk iş bir mescit inşa etmek olmuştur. Peygamberimiz döneminde birçok sosyal faaliyet camilerde gerçekleşirdi. Tarihimize baktığımızda Osmanlı Sultanlarının da birçok camiler yaptırdığını görmekteyiz. Kanuni Sultan Süleyman Süleymaniye Camii’ni yaptırmış, kızı Mihrimah Sultan ise evlendiğinde kendisine verilen hediyelerle Anadolu ve Rumeli Yakalarında birer cami yaptırmıştır. Camilerin maddi ve manevi olmak üzere iki çeşit imar şekli vardır. Maddi imar mimarlar, manevi imar ise müftüler, vaizler ve din görevlileri tarafından gerçekleştirilmektedir, şeklinde konuştu.

‘İmam’ kelimesinin bir lügatte ‘önder’ başka bir lügatte ise ‘çırpı ipi’ anlamına geldiğini söyleyen Serenli, din görevlileri insanları hizaya koyan, insanları bir araya getiren, insanları birlik ve beraberlik içinde yaşatan önderler olmalıdır, dedi.

Serenli, Türkiye Diyanet Vakfı’nın eğitim faaliyetleri ve hayri hizmetlerinden de söz ederek, özellikle Rize’nin faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirtti. ‘Hediyem Kur'an Olsun’ kampanyasına 39 bin adet Kur’an-ı Kerim bağışıyla 468 bin TL, ‘Halep'te İnsanlık Ölmesin’ yardım kampanyasına 424 bin TL, ‘Bir Damla Hayat Su Kuyusu’ kampanyasına 700 bin TL, 2018 yılı vekâletle kurban bağışı kampanyasında ise bir önceki yıla oranla % 143 artışla 2 bin 560 kurban hisse bağışı yapıldığını ifade ederek destekte bulunan herkese teşekkür etti.

Vakfın özellikle yurt dışı cami hizmetlerine değinen Serenli, 7 kıtada Camilerin inşa edildiğini bildirerek bugün Avrupa’da, Amerika’da, Afrika’da camilerimiz yükselmektedir. Abdurrahim Karakoç bundan 50 yıl önce bir şiirinde ‘Amerika kıtasına / Moskova'nın ortasına / Yeşil Kıbrıs adasına / Hak yol İslâm yazacağız’ derken adeta bugünü tasvir etmiştir, dedi.

Bugün Amerika’da Diyanet İslam Kültür Merkezi, Rusya’da Moskova Merkez Camii, Kıbrıs’ta da Hala Sultan Camii’nin yapıldığını söyleyen Serenli, Abdurrahim Karakoç’un hayalinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çay Tv ve Kaçkar Tv ekranlarına konuk olan Serenli, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ ile ‘Türkiye Diyanet Vakfı’nın faaliyetleri hakkında izleyicileri bilgilendirirken Müftü Yusuf Karali Dini Yüksek İhtisas Merkezi kursiyerlerine de bir konferans verdi.

Serenli ayrıca, TDV Rize Şubesi yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek çalışmalarından ötürü kendilerine teşekkür belgesi verdi.